AGD HABER – Türkiye’nin 2026 yılı bitkisel üretiminde tahıl ve meyve gruplarında artış, sebzede ise sınırlı düşüş öngörülüyor. TÜİK’in 23 Ekim’de açıkladığı ikinci tahmine göre buğday üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 37,9 artarak yaklaşık 24,8 milyon tona ulaşabilir. Sebze üretiminin ise yüzde 0,8 azalarak 33 milyon ton olması bekleniyor.
Tahıllarda yüzde 30,9 artış öngörüsü
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan ve TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre toplam tahıl üretiminin yüzde 30,9 artışla yaklaşık 44,8 milyon ton olması tahmin ediliyor. Arpada yüzde 66,7 artışla 10 milyon ton öngörülürken, mısır üretiminin yüzde 4,7 düşüşle 8,1 milyon ton olması bekleniyor.
Yem bitkileri hariç tahıllar ve diğer bitkisel ürünler grubunun tamamında üretim tahmini yüzde 17,3 artışla 78,6 milyon ton. Bu oran, yalnızca tahıl üretimi için verilen yüzde 30,9’luk tahminden farklı bir ürün grubunu kapsıyor.
Sebzede genel düşüş, ürünlerde farklı seyir
Sebze grubunda toplam üretimin yüzde 0,8 azalacağı öngörülürken, ürünler arasında belirgin farklılıklar bulunuyor. Kuru soğan üretiminde yüzde 30,8 düşüş; hıyarda yüzde 10,2, havuçta yüzde 7,5 artış tahmin ediliyor.
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri grubunda ise yüzde 60,8 artışla 31,5 milyon ton üretim öngörülüyor. Bültene göre zeytin üretiminde yüzde 75,5, fındıkta yüzde 62,6 artış bekleniyor.
Tahmin kesinleşmiş hasat sonucu değil
Açıklanan rakamlar yılın ikinci üretim tahminidir; gerçekleşen nihai üretim miktarı olarak değerlendirilmemelidir. Ayrıca üretim miktarındaki değişim tek başına market fiyatlarının hangi yönde veya ne ölçüde değişeceğini göstermez. Maliyetler, depolama, ticaret ve ürünün pazara ulaşma koşulları da fiyat oluşumunda rol oynar.
Üretim tahminleri, çiftçiden gıda sanayisine ve tüketiciye uzanan zincirde arz görünümünü izlemek için bir gösterge sunuyor. TÜİK bu konuya ilişkin sonraki bültenin 25 Aralık 2026’da yayımlanacağını duyurdu.
Ayçiçeğinde artış, patateste gerileme beklentisi
Yağlı tohumlarda ayçiçeği üretiminin yüzde 21,8 artarak 2,4 milyon tona çıkacağı, soya üretiminin ise yüzde 14,3 azalarak 127,6 bin tona ineceği tahmin edildi. Şeker pancarında yüzde 5,8 artışla 22 milyon ton, patateste yüzde 3,1 düşüşle 6,2 milyon ton üretim öngörüldü.
Meyvede büyük oranlar dikkat çekiyor
Bültende elma üretimi için yüzde 97,4, şeftali için yüzde 109,2, kiraz için yüzde 289,7 artış tahmini yer alıyor. Bu değişim oranları 2025 yılıyla karşılaştırmayı yansıtıyor; tek başına uzun dönemli eğilimi ya da belirli bir üreticinin gelirindeki değişimi göstermiyor.
Ülke toplamı da bütün bölgelerde aynı sonucun ortaya çıkacağı anlamına gelmiyor. Üreticinin karşılaşacağı koşullar ürün, bölge ve işletmeye göre değişebilir. Bu nedenle sonraki resmî üretim verileriyle birlikte ürün bazındaki gelişmelerin izlenmesi önem taşıyor.
Fotoğraf: Polina Rytova / Unsplash. Temsilî görsel.

