Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki toplu taşıma ağına ilişkin yeni düzenlemeleri 10 Eylül 2026 tarihinde açıkladı. Dicle Üniversitesiyle yürütülen analiz çalışmasının ardından dokuz otobüs hattının güzergâh, araç sayısı veya sefer planında değişikliğe gidildi; VİP1 ve VİP2 hatları hizmetten çekildi.
Dört merkez ilçe ve Oğlaklı yerleşkesi incelendi
Çalışma, belediye ile Dicle Üniversitesi arasında geçen yıl imzalanan “Diyarbakır Kent Merkezi Toplu Taşıma Ağı Optimizasyonu” iş birliği protokolü kapsamında yürütüldü. Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçeleri ile Oğlaklı yerleşkesini kapsayan süreçte hat ve durakların mevcut durumu, yolcu yoğunlukları, seyahat süreleri ve taşıma kapasitesi değerlendirildi.
Belediyenin açıklamasına göre saha incelemeleri, yolcu sayımları, seyahat süresi ölçümleri, veri analizleri ve modelleme çalışmaları sonucunda B4, Y3, AY, Z4, E11, Z2, E10, Z7 ve B3 hatlarında revizyon yapıldı.
Oğlaklı, üniversite ve havalimanı bağlantıları değişti
B4 hattı dört araçla Oğlaklı ile Balıkçılarbaşı arasında; Y3 hattı ise sekiz araçla Oğlaklı ile Dağkapı arasında çalışacak. Y3 hattının sefer süresi azaltılarak sefer sayısı artırıldı. AY hattının 07.00–09.00 ve 15.00–18.00 saatlerinde dokuz araçla Urfa Yolu üzerinden ekspres hizmet vermesi planlandı.
Z4 hattı sekiz araçla Bağcılar Mahallesi ile Dicle Üniversitesi arasında hizmet verecek. E11 hattı iki araçla Üçkuyular–Havalimanı güzergâhında; Z7 hattı ise altı araçla Araştırma Hastanesi ile havalimanı arasında çalışacak.
Z2 ve E10 hatlarının güzergâhları yeniden düzenlenirken B3 hattı altı araçla hizmet verecek şekilde revize edildi. Belediye, verimli olmadığı değerlendirilen VİP1 ve VİP2 hatlarının hizmetten çekildiğini bildirdi. VİP1 kullanıcıları için Z2; VİP2 kullanıcıları için E11 ve Z7 hatları alternatif olarak gösterildi.
Düzenleme ve açıklama tarihi: 10 Eylül 2026
Değişiklikler yolcu yoğunluğu verilerine dayanıyor
Belediye, düzenlemenin yalnızca hat isimleri üzerinden değil; durak bazındaki yolcu sayıları, araçların güzergâhta geçirdiği süre ve mevcut kapasite kullanımı üzerinden hazırlandığını bildirdi. Bu yaklaşım, aynı koridorda düşük verimle çalışan seferlerin azaltılması ve yoğun bağlantılara daha fazla araç yönlendirilmesi amacını taşıyor.
Üniversite, havalimanı ve Oğlaklı yerleşkesi gibi yüksek talep oluşturan noktaların birden fazla hatla ilişkilendirilmesi, yeni planın aktarma ve erişim boyutunu oluşturuyor. Ancak belediye duyurusunda hatların bütün durakları ve günlük ayrıntılı hareket saatleri tek tek sıralanmadı.
Yolcular için uygulama ayrıntıları
VİP1 ve VİP2 hatlarının kaldırılmasıyla bu hatları kullanan yolcuların Z2, E11 ve Z7 seçeneklerine yönlendirilmesi planlandı. Hat değişikliklerinden etkilenen yolcuların güncel güzergâh ve hareket saatlerini belediyenin ulaşım kanallarından kontrol etmesi gerekiyor. Uygulamanın yolcu talebine göre yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin ayrıca bir takvim açıklanmadı.
Yeni hat planının günlük yolculuklara etkisi, uygulama başladıktan sonra oluşacak doluluk oranları ve seyahat süreleriyle ölçülebilecek. Üniversite ve belediye tarafından yapılan ilk analiz planlamaya temel oluştururken, sahadaki sonuçların yeni sayımlar veya yolcu geri bildirimleriyle izlenip izlenmeyeceği duyuruda açıklanmadı.
Kaynaklar
Kaynak: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

