AK Parti “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşme” Kanun Teklifini TBMM’ye Sunuyor

Siyaset - August 6, 2026 10:39 am

AK Parti Meclis Grubu, kamuoyunda “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırılan süreç kapsamında hazırlanan yasa teklifine son şeklini vermek üzere bugün basına kapalı toplanıyor. İmzaları tamamlanan teklifin, toplantının ardından TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

AK Parti, toplumsal entegrasyonu ve terörle mücadeleyi yasal bir zemine oturtmayı amaçlayan “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi”nde meclis aşamasına geçti. AK Parti TBMM Grup Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, milletvekilleri bugün basına kapalı bir oturumda bir araya gelecek.

Milletvekillerine Kapsamlı Sunum

Kapalı grup toplantısında, yasa teklifinin hukuki çerçevesi, izlenecek yol haritası ve içerdiği düzenlemeler hakkında milletvekillerine bilgilendirme yapılacak. Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, toplantıda teklifin terörle mücadele stratejisi ve toplumsal entegrasyon hedefleri detaylandırılacak; ayrıca Meclis komisyonlarındaki çalışma takvimi ve muhalefet partileriyle yürütülecek diyalog süreci değerlendirilecek.

İmza Süreci Tamamlandı, Gözler Meclis Takviminde

Tüm AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıması kararlaştırılan çerçeve yasa teklifi için imza toplama işlemi dün saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Bugünkü bilgilendirme toplantısının ardından teklifin kısa süre içinde TBMM Başkanlığı’na resmi olarak sunulması öngörülüyor.

TBMM İçtüzüğü uyarınca, bir kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasından 48 saat sonra ilgili komisyonda (bu süreçte Adalet Komisyonu) görüşmelerine başlanabiliyor. Ancak meclis kararıyla bu 48 saatlik bekleme süresinin kaldırılabileceği belirtiliyor. Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklif TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek. Düzenlemenin bu hafta içinde yasalaşması bekleniyor.

Teklifin Arka Planı ve İçeriği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “iç cepheyi tahkim etme” ve “terörü ülke gündeminden çıkarma” açıklamaları doğrultusunda hazırlandığı belirtilen yasa teklifi; terör eylemlerinin sona erdirilmesi, silah bırakma süreçleri ve bu adımların hukuki güvence altına alınmasına yönelik idari düzenlemeleri içeriyor.

Süreç kapsamında daha önce TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında kurulan “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu”, ilk toplantısını 5 Ağustos 2025 tarihinde gerçekleştirmişti. Yasa teklifinin TBMM’ye sunulmasıyla birlikte, komisyonun kuruluşunun birinci yılında hukuki sürecin de resmen başlamış olacağı ifade ediliyor.

BENZER HABERLER